Hírek

Kata adózó egyéni vállalkozókat érintő jogszabályváltozások 2020-tól

2020. július 1-jétől változik a számlakibocsátás határideje, az eddigi 15 napról 8 napra csökken, valamint az alanyi adómentes vállalkozóknak is össze kell majd kötniük a számlázójukat a NAV rendszerével, hiszen minden belföldi áfaalany részére kiállított számlát online továbbítani kell a NAV felé, sőt 2021. január 1-jétől még a magánszemélyek részére kibocsátott számlákat is.

További részletek…

670 millió forintos bírságot szabott ki a GVH a Magyar Telekomra

Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Magyar Telekom megtévesztette fogyasztóit 0 Ft-os vagy kedvezményes készülékárakat reklámozó kampányaival, ugyanis a hirdetésekből az nem derült ki, hogy a mobiltelefonokhoz kapcsolt, 2 éves hűségidővel értékesített tarifacsomagok havidíja a telefonok árának egy részét is tartalmazza.

További részletek…

Jogsértő kereskedelmi gyakorlat miatt büntette meg a GVH a Béres Gyógyszergyárat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Béres Gyógyszergyár Zrt. az „Actival Kid Gumivitamin” egyes televíziós- és egyéb reklámjaiban jogsértő módon, közvetlenül szólított meg gyermekkorúakat azáltal, hogy felhívta őket az étrend-kiegészítő készítmények mellé ajándékba kínált világító toll, valamint intelligens gyurma megszerzésére.

További részletek…

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hozzájárulás 2020. március 31-ig

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény alapján a gazdálkodó szervezetek minden évben kamarai hozzájárulást kötelesek fizetni, amelynek összege 5.000,- Ft/év, és a tárgyév március 31-ig kell teljesíteni, azaz idén 2020. március 31-ig.

További részletek…

2020-tól új áfaelőírások vonatkoznak a behajthatatlan követelésekre

Az áfatörvény 2020-tól hatályba lépő legjelentősebb változása, hogy a behajthatatlan követelésekre vonatkozó áfa pótlólagos levonását engedélyezi.

Az áfatörvény módosulása így engedélyezi, utólagosan is az áfatörvény kifejezetten szigorú rendelkezéseinek megfelelő behajthatatlan követelések utáni áfa levonását a 2015. december 31. napját követően teljesített ügyletek esetében.

További részletek…

Módosultak a reklámtörvény dohánytermékekre vonatkozó rendelkezései

A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény módosítása értelmében a dohánytermékekre vonatkozó reklámtilalmat és korlátozásokat a dohányterméket kiegészítő termékek közül a cigarettahüvelyre és cigarettapapírra, a pipára és a vízipipára, valamint a dohánylevél-töltőre, illetve az elektronikus cigarettára, utántöltő flakonra, patronra, nikotinmentes utántöltő flakonra, dohányzást imitáló elektronikus eszközre, dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékre, valamint az új dohánytermék-kategóriák kiegészítő termékeire is megfelelően alkalmazni kell.

További részletek…

1,176 milliárdos büntetést szabott ki Versenyhivatal a Vodafone-ra ismétlődő jogsértés miatt

A Gazdasági Versenyhivatal a Vodafone-t a „Csatlakozz Európa legnagyobb 4G partnerhálózatához!” és a „Csatlakozz Európa legnagyobb 4G hálózatához!” szlogenű kereskedelmi kommunikációjáért szabta ki a büntetést, mivel a Vodafone az állítások valóságalapját nem tudta megfelelően bizonyítani, így az érintett állítások a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütköztek.

További részletek…

A GVH 1,8 miliárd forintos bírságot szabott ki a Telenorra

A Gazdasági Versenyhivatal 1,8 milliárd forintos versenytilalmi bírságot szabott ki a Telenor Magyarország Zrt.-re, annak megtévesztő kereskedelmi gyakorlatáért.

A hatóság döntését arra alapozta, hogy a Telenor több mint egy éven át nem tájékoztatta kereskedelmi kommunikációjában (pl. televíziós reklámban, szórólapon, Facebook-hirdetésben) a fogyasztókat arról, hogy a 0 Ft-osnak vagy kedvezményes árúként meghirdetett és reklámozott készülékeinek díját beépítette az előfizetési díjba. Így a kedvezményes áron vagy 0 Ft-ért megvásárolt készülékek előfizetési díja magasabb lett, mint az ugyanazon feltételekkel rendelkező előfizetések, amelyekhez ilyen jellegű készülékvásárlási kedvezmény nem lett igénybe véve.

További részletek…

Mégsem válik fizetőssé a cégadatok lekérése

A 2019. december 11. napján elfogadott törvénymódosítások értelmében mégsem válik fizetőssé a cégnyilvántartási adatok lekérése, az Igazságügyi Minisztérium a döntését azzal indokolta, hogy a gyakorlati visszajelzések alapján a módosítás a joggyakorlatban és az üzleti forgalomban is jelentős érdeksérelemmel járna. Ennek megfelelően a 2019. szeptember 30-i szövegállapot kerül visszaállításra, vagyis azok a szolgáltatások, amelyek eddig is ingyenesek voltak, továbbra is azok maradnak.

További részletek…

1,2 milliárd forint bírságot szabott ki GVH a Facebookra

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Facebook Ireland Ltd. vállalkozás ellen fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indított versenyfelügyeleti eljárásban megállapította, hogy a vállalkozás jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és Súgóközpontjában. A GVH döntése szerint a fogyasztók – bár a szolgáltatás igénybevételéért valóban nem kellett fizetniük – felhasználói aktivitásukkal és adataikkal üzleti hasznot hajtottak a Facebooknak, ezzel fizettek a szolgáltatásért. A versenyhivatal 1,2 milliárd forintot szabott ki a vállalkozásra, mely a GVH történetének eddigi legnagyobb fogyasztóvédelmi ügyben kiszabott bírsága.

További részletek…