Hírek

Szigorodó audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó szabályok

Az Európai Parlament 2018. október 2-án megszavazta az audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó új szabályokat, amely fokozottabb védelmet biztosít a gyerekeknek, mennyiségi korlátot szab a reklámoknak és előírja a legalább 30 százalékos európai tartalmat.

További részletek…

A Budapesti Ügyvédi Kamara október 1-jei határozata szerint már videotelefonon is elvégezhető az azonosítás

Az új ügyvédi törvény (Üttv.) alapján 2018. január óta az ügyvédek úgy is ellenjegyezhetnek okiratot, ha az okirat aláírása, illetve az aláírás sajátként történő elismerése videotelefon útján történt.
Erre azonban csak akkor volt lehetőség, ha az ügyvéd egy korábbi személyes találkozás alkalmával a felet már azonosította.

További részletek…

Elektronikus aláírással nem rendelkező állampolgárok is ingyenesen létrehozhatnak teljes bizonyító erejű elektronikus okiratot

Az új polgári perrendtartás teljes bizonyító erővel ruházta fel az azonosításra visszavezetett dokumentum-hitelesítéssel ellátott elektronikus okiratokat.

Az azonosításra visszavezetett dokumentum-hitelesítés (AVDH) szolgáltatás azoknak a felhasználóknak biztosítja hivatalos ügyeik elektronikus ügyintézését, akik nem rendelkeznek elektronikus aláírással. A NISZ Zrt. ugyanis minden ügyfélkapus azonosítással rendelkező állampolgár részére biztosítja PDF kiterjesztésű fájljaik AVDH hitelesítésének lehetőségét, ezáltal ingyenesen hozhatnak létre teljes bizonyító erővel rendelkező elektronikus okiratokat.

További részletek…

A GVH közzétette középtávú digitális fogyasztóvédelmi stratégiáját

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2018. szeptemberében tette közzé középtávú digitális fogyasztóvédelmi stratégiáját, mely az alábbi linken érhető el.

A stratégia célja ez egyes versenyhivatali fellépések szükségességének vizsgálata, valamint ezek céljainak és eszközeinek meghatározása.

További részletek…

Az NMHH döntése szerint továbbra is jogsértő a Telekom szolgáltatáskorlátozási gyakorlata

Összesen 61,5 millió forintra bírságolta a Magyar Telekomot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), miután nem teljes mértékben tett eleget a rá kiszabott 2015-ös határozatnak – áll a hírközlési hatóság 2018. október 1-jén megjelent közleményében.

További részletek…

Csőd betekintő rendszer gazdálkodó szervezetek számára

2018. július 31. óta már elérhető a csőd betekintő rendszer, melyen keresztül csőd- és felszámolási eljárásokhoz kapcsolódó igazolásokat lehet kérni. A rendszer meghatározott szervezetek részére adatlekérdezést illetve adatbetekintést is biztosít.

Az Országos Bírósági Hivatal elektronikus nyilvántartást vezet a jogerősen még el nem bírált csődeljárás vagy felszámolási eljárás iránti kérelmekről valamint a kezdeményezett és jogerősen még el nem rendelt eljárásokról. A nyilvántartás tartalmazza a gazdálkodó szervezet nevét, cégjegyzék számát az eljárást kezdeményező kérelem vagy értesítés beérkezésének dátumát, ügyszámát, az eljárás fajtáját.

További részletek…

Adatvédelmi tisztviselő kötelező bejelentése – UPDATE

Mint ahogy arról korábban már tájékoztatást adtunk, azoknál a társaságoknál (cégcsoportnál a társaságra vonatkozóan is), ahol Adatvédelmi Tisztviselő működik, a GDPR 37. cikk (7) bekezdésének megfelelően az adatkezelőnek vagy adatfeldolgozónak az általa kijelölt adatvédelmi tisztviselő elérhetőségéről tájékoztatnia kell az illetékes felügyeleti hatóságot, azaz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH).

További részletek…

Októbertől emelkednek a közjegyzői díjak

2018. október elsejétől hatályba lép a közjegyzői díjszabásról szóló 22/2018. (VIII.23.) IM rendelet (továbbiakban: „Díjrendelet”), mely a korábbi 1991-es rendeletet váltja fel. Az újonnan hatályba lépő Díjrendelet figyelembe veszi az 1992 óta bekövetkezett gazdasági, társadalmi változásokat, például az átlagkereset növekedését.

További részletek…

A Google elleni versenyfelügyeleti eljárás kötelezettségvállalással zárult

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2016-ban indított versenyfelügyeleti eljárást a Google LLC (Google) ellen, mert feltételezte, hogy a vállalkozás tájékoztatási gyakorlatával megsértette a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.

A GVH észlelte, hogy a Google az Allo chatklienssel kapcsolatban, annak piacra vezetését megelőzően azt kommunikálta, hogy az alkalmazás végpontok közötti titkosítással fog működni, másfelől a hatóság felfigyelt arra is, hogy a piacra vezetést követően a fogyasztók az alkalmazás telepítése során nem kaptak részletes információt az Allo chatkliens adatkezelési és adattárolási gyakorlatával kapcsolatosan.

További részletek…

Jogsértő adategyeztetés miatt bírságolta az NMHH a Vodafone-t

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2018. augusztus 27-én megjelent közleménye szerint a Vodafone – az érintett előfizetői kör mintegy egyharmadánál  – nem a törvényi előírásoknak megfelelően végezte el a 2017. évi feltöltőkártyás adategyeztetést, ráadásul a nem egyeztetett SIM-kártyákat is csak egy héttel a határidő után kapcsolta le. Fentiek miatt a hírközlési hatóság 40 millió forintra bírságolta a szolgáltatót. A Vodafone fellebbezett a hatóság júniusi döntése ellen, amelyet azonban a másodfokú hatóság augusztus 24-én helybenhagyott.

További részletek…