Hírek

1,2 milliárd forint bírságot szabott ki GVH a Facebookra

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Facebook Ireland Ltd. vállalkozás ellen fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indított versenyfelügyeleti eljárásban megállapította, hogy a vállalkozás jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és Súgóközpontjában. A GVH döntése szerint a fogyasztók – bár a szolgáltatás igénybevételéért valóban nem kellett fizetniük – felhasználói aktivitásukkal és adataikkal üzleti hasznot hajtottak a Facebooknak, ezzel fizettek a szolgáltatásért. A versenyhivatal 1,2 milliárd forintot szabott ki a vállalkozásra, mely a GVH történetének eddigi legnagyobb fogyasztóvédelmi ügyben kiszabott bírsága.

További részletek…

A Pénzügyminisztérium által benyújtott törvényjavaslat szerint 2020. július 1-jétől változik az adórendszer

A Pénzügyminisztérium által benyújtott törvényjavaslat szerint 2020. július 1-jétől változik az adórendszer, a társadalombiztosítási járulékba olvad a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék. Az új egységes járulék mértéke 18,5 százalék lesz jövő év július 1-jétől.

További részletek…

Az adózó mentesülhet a kiszabott adóbírság ötven százalékának megfizetése alól

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény vezette be a 216. §-a szerinti feltételes adóbírság-kedvezményt, mely igénybevételének feltételei az elsőfokú határozat elleni fellebbezési jogról történő lemondás és az előírt adókülönbözet esedékességig történő megfizetése.

További részletek…

Októbertől csak csökkentett információtartalmú céginformáció lekérésére lesz ingyenesen lehetőség

Elfogadta az Országgyűlés a Magyarország 2020. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot, melyben többek között módosítják a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvényt is. A törvénymódosítás 2019. október 1-jétől lép hatályba.

További részletek…

10 millió forintra bírságolta a GVH a Colief cseppek hazai forgalmazóját jogszerűtlen állítások miatt

10 millió forintos bírságot rótt ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Brand Up Pharma Kft.-re, „COLIEF cseppek” hazai forgalmazójára tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

A GVH jogszerűtlennek találta a Colief cseppek reklámjaiban szereplő ígéreteket, melyek szerint az enyhíti, illetve segít elkerülni a csecsemőkori hasfájás (kólika) tüneteit, ugyanis az európai uniós szabályozás alapján csak az esetben lehet élelmiszerekkel kapcsolatos, egészségre vonatkozó állításokat tenni, ha azokat az Európai Bizottság engedélyezte.

További részletek…

A NAIH állásfoglalása szerint a gyógyintézményekben történő képfelvétel készítésének általános és teljes tiltása aránytalanul korlátozza az alapvető jogokat

Az Alapvető Jogok Biztosa megkereséssel fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), miután hivatalához bejelentés érkezett, amelyben a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet (továbbiakban: Kórház) főigazgatójának az intézmények fotózásával kapcsolatos szabályozását kifogásolták. A bejelentés szerint a Kórházban kihelyeztek egy tájékoztatót, melyben az áll, hogy az intézmények területén kép- és hangfelvételek készítése főigazgatói engedélyhez kötött.

További részletek…

Elfogadásra került a reklám törvény módosítása

Jelenleg a köztársasági elnök aláírására vár ’Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról’ szóló salátatörvény, amelyet múlt hét pénteken, 2019. július 12-én elfogadott az Országgyűlés.

A javaslat értelmében a reklámadó mértéke 2019. július 1-jétől 2022. december 31. napjáig az adóalap 0%-ra módosul és megszűnnek a reklámadóhoz kapcsolódó nyilatkozattételi kötelezettséggel járó egyes adminisztratív kötelezettségek.

További részletek…

Kihirdették a médiaszolgáltatásokkal kapcsolatos törvények módosításáról szóló törvénycsomagot

2019. augusztus 1. napján lép életbe a hétfőn kihirdetett médiaszolgáltatásokkal kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló törvénycsomag, amely a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvényen (a továbbiakban: Médiatörvény) túl a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény (ún. Médiaalkotmány), valamint a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (ún. Szerzői jogi törvény) rendelkezéseit érinti.

További részletek…

Július 1-jén lép hatályba az új közjegyzői díjszabás

A tavaly augusztusban született új közjegyzői díjrendelet (22/2018. (VIII. 23.) IM rendelet)  a 2019. május 31-én megjelent módosítást követően július 1-jén lép hatályba. A módosítás főképp a lakásvásárlóknak, a nagycsaládosoknak, a fiataloknak és az időseknek biztosít kedvezőbb feltételeket, egyes eljárásokért ugyanis a szokásos közjegyzői munkadíj felét vagy harminc százalékát kell megfizetniük.

További részletek…

Százmilliós bírságot szabott ki a GVH a Husqvarna Magyarország Kft.-re internetes viszonteladási árainak rögzítéséért

111.000.000 Ft bírságot rótt ki a Husqvarna Magyarország Kft.-re a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert a vállalkozás egyes forgalmazói jogsértő módon határozták meg a Husqvarna, a Gardena és a McCulloch márkák online viszonteladási árait. Igaz a forgalmazókat a GVH nem bírságolta, de minden érintett köteles intézkedéseket tenni annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljék a jogsértést.

További részletek…